Algemene Training

U heeft uw hond en nu kunt u met hem of haar aan de slag. Ik vindt dat iedereen verplicht naar minimaal één puppycursus behoort te gaan. Hier leert U hoe u een hond moet gaan trainen.

Waarom ? In onze dichtbevolkte, volgebouwde samenleving is het pure noodzaak dat een hond, samen met zijn baas, goed opgevoed wordt. Ten eerste omdat veel mensen die zelf geen hond bezitten, een hekel hebben aan honden. Of om preciezer te zijn: aan hondenpoep. Oeverloos geblaf neemt een goede tweede plaats in op de lijst van irritaties.
Daarnaast voorkomt een goede opvoeding dat onze trouwe viervoeter aangereden wordt, of het verkeer hindert. En natuurlijk is een goed opgevoede hond een prettige kameraad voor zijn eigen baas en diens gezin.  
Bovendien verdiept het 'werken' met de hond via gehoorzaamheidscursussen of de hondensport de band tussen baas en hond en kan dit beide veel plezier bezorgen.  

Waar ? Voor de diverse vormen van opvoeding, opleiding (training) of sport met uw hond kunt u terecht bij de regionale verenigingen die aangesloten zijn bij de Raad van Beheer, vaak Kynologen Clubs of kortweg KC’s genoemd.
Deze KC's geven diverse vormen van opleidingen op het gebied van gedrag, gehoorzaamheid, hondensport zoals behendigheid of flyball, jacht- of werktrainingen en vaak ook theoretische opleidingen specifiek voor de baas zoals de opleidingen Kynologische Kennis of Ringmedewerker of EHBO.

Wat ? Er zijn vele vormen en benamingen voor de diverse opleidingen. De invulling en methode van lesgeven staat niet vast en is door iedere vereniging vrij in te vullen. 

Tip:
De inhoud en de aanpak van de cursussen verschilt meestal iets per rasvereniging, kynologenclub of hondenschool. Ga daarom gerust bij verschillende clubs in de buurt kijken, voordat u zich ergens met uw hond aanmeldt. Sluit u aan bij de club waar u zich het prettigste voelt en waar u denkt het meeste te kunnen leren.
Let op: het gebruik van slipkettingen is volkomen achterhaald! Al helemaal als halsband voor dagelijkse wandelingen, maar zeker ook als hulpmiddel bij de training. Een slipketting beschadigt de halswervels en de nekspieren en veroorzaakt onnodig hondenleed. Bovendien werkt hij in de opvoeding averechts. Het heeft geen enkele zin om de (jonge) hond angst voor de slipketting (en daarmee voor uzelf) aan te leren.

 Socialisatie


De hond moet al op jonge leeftijd sociale vaardigheden aanleren. Gemiste kansen tijdens deze zogenaamde socialisatieperiode kunnen later niet meer ingehaald worden.

Tot zo’n zeven, acht weken moet een pup bij zijn moeder en zijn nestbroertjes en -zusjes blijven. In deze tijd leert de pup hoe hij zich als hond moet gedragen. Daarna kan het jonge hondje naar zijn nieuwe gezin, waar hij leert hoe hij zich moet gedragen tussen volwassenen, kinderen en andere huisdieren.  

Stel de pup tijdens deze periode zoveel mogelijk bloot aan gewone dagelijkse gebeurtenissen zoals autorijden, de stofzuiger, de lagere school, de markt of het winkelcentrum. Doe dit wel met enig beleid: een traumatische ervaring in deze periode kan de rest van een hondenleven blijvend beïnvloeden.

De totale socialisatieperiode duurt tot de jonge hond ongeveer vier maanden oud is. Alle tijd en aandacht die u in deze periode aan het puppy besteedt, verdient u daarna dubbel en dwars terug.


Veel hondenboeken besteden uitgebreid aandacht aan gedrag en gehoorzaamheid en hoe u de socialisatieperiode optimaal kunt benutten.

Succes met uw training

MOV0A6 from Klaas Zonnebeld on Vimeo.