Ringtraining                                                                        (bron Raad van beheer)

Een goede presentatie in de showring is ‘werken’ met je hond en daarvoor trainen is zeer de moeite waard.

Bij de keuring in de showring gaat het erom dat de hond zich zo voordelig mogelijk toont. De keurmeester moet de hond beoordelen in stand en in beweging. Om een goed totaalbeeld te krijgen zal een keurmeester de hond meestal ook willen aanraken, zeker als die een dikke vacht heeft.
 
Een hond moet dus op een show rustig kunnen staan, soepel kunnen meelopen en zich zonder problemen laten betasten. De ene hond gaat dat makkelijker af dan de andere. Door oefening valt echter veel te leren, en ook te perfectioneren.
De cursus waar je kunt leren je hond zo goed mogelijk voor te brengen heet Ringtraining. Veel regionale verenigingen hebben dit in hun aanbod. Waar je ook in Nederland woont, het is vrijwel altijd mogelijk in de buurt ringtraining te volgen.
Iedere vereniging organiseert de ringtraining op een andere manier. Sommige hebben een cursus van enkele weken met een bepaalde opbouw erin, andere bieden een wekelijks uurtje aan, waarop ieder die dat wil, al dan niet na aanmelding, per keer terecht kan.
 
Tijdens de ringtraining wordt de situatie in de ring nagebootst. Elke handler krijgt een of meerdere malen de gelegenheid met zijn hond de elementen te oefenen van de individuele keuring: in stand zetten en blijven staan, gebit tonen, betasten, gangwerk tonen in een driehoek en op en neer.
 
Dat kun je natuurlijk ook best thuis oefenen. Maar bij de ringtraining is er de instructeur, die je hond bekijkt met keurmeestersblik, en die tips geeft om de presentatie te verbeteren. Vaak is als hulpmiddel een grote spiegel aanwezig, waarin de handler zijn hond te zien krijgt vanuit het gezichtspunt van de keurmeester. Het is zeer leerzaam om staand voor de spiegel van de instructeur te horen waarnaar een keurmeester kijkt, en dat dan ook zelf in je hond te leren zien.