Een pup wat nu?


Een pup, en wat nu? Hier vindt u kort wat u allemaal te wachten staat, de eerste periode met uw pup.

De eerste dag naar school, de meeste van ons herinneren zich dat nauwelijks of helemaal niet meer. Vreemd was het wel, onwennig en zelfs een beetje angstig. Zo zal het een jong hondje ook vergaan, als het de eerste dag bij u in huis is. Het zal zijn moeder, maar vooral zijn broertjes en zusjes missen. Daarom is begeleiding de eerste dagen heel erg belangrijk. Ga om te beginnen rustig met de pup het "vreemde" huis verkennen. Laat hem overal snuffelen, het wordt tenslotte ook zijn/haar huis. Van jongs af aan moet de pup worden geleerd waar zijn slaapplaats is. Let er op dat de plaats waar we de mand of bench neerzetten warm, droog maar vooral tochtvrij is. Leer hem ook alleen te zijn, als u het huis verlaat went u hem eraan in zijn mand of bench op u te wachten.

Als u 's morgens beneden komt, meteen de hond uit zijn bench halen en uitlaten. undefinedDaarna maakt u zijn eten klaar. Wanneer de pup in het begin 's nachts erg jankt, dan zou het kunnen zijn dat er een plasje moet worden gedaan. Stel dit zo lang mogelijk uit, maar vergeet niet dat de pup tot nu toe ieder moment zijn behoefte kon en mocht doen. Om het zindelijk maken overdag te bevorderen, kunt u eventueel een krant binnen zijn bereik leggen. Wanneer de pup naar de krant loopt, pak hem op en breng hem zo snel mogelijk naar de plek waar hij zijn behoefte mag doen. Vanaf het eerste moment moet u uw hond leren dat dit de plek is waar hij z'n behoefte mag doen. Als u dit consequent volhoudt en elke keer bij een goed resultaat de hond beloont, is de hond het snelst zindelijk. Zorg ervoor dat een ander geen last heeft van uw hond, het gedrag van uw hond wordt door u bepaald. De antireclame voor honden is vaak de schuld van de eigenaren.

Wees in het begin niet boos als er een "ongelukje" in huis gebeurt, maar zeg Nee of Foei. Til hem op, breng hem naar buiten, wacht tot hij wat heeft gedaan en beloon hem uitbundig. Doet hij het thuis in een onbewaakt ogenblik, zeg dan niets en ruim het op, dep even na met azijn om de lucht weg te halen. Bedenk steeds dat de pup nog maar een baby is, en die straf je ook niet bij een vieze luier. Laat de hond op vaste tijden uit, bijvoorbeeld na het eten. De darmen gaan tijdens het eten al aan het werk en mogelijk moet hij ook tussentijds even uit. Als de hond na het uitlaten nog een beetje wil spelen, laat u hem rustig begaan; stimuleer het niet en stoei zelf niet mee. Als de hond te wild wordt, is er een kans op maagkanteling. Let wel: dit kan fataal zijn, denk er dus aan dat u na het eten rustig aan doet. Wanneer de hond wil gaan slapen, negeert u hem maar ga wel gewoon uw gang. De pup is gewend om te slapen met geluiden om hem heen. Maak hem dan ook nooit wakker, een jonge hond heeft veel slaap nodig. Na het slapen meteen weer uitlaten en wachten tot hij iets gedaan heeft. Soms duurt dit even, want buiten liggen nu eenmaal geen kranten. Verlies nooit uw geduld.

Wees bij het opvoeden in huis altijd vriendelijk maar consequent, anders weet de hond niet waar hij aan toe is. Bedenk steeds dat de pup nog maar een peutertje is en absoluut niet direct begrijpt wat u van hem verlangt. Pas wanneer u zeker weet dat hij u heeft begrepen, kunt u bij overtreding op hem mopperen. Altijd meteen de fout corrigeren en geen minuut erna, een hond kan geen straf met een vergrijp combineren welke hij een minuut daarvoor heeft begaan. De hond wordt er alleen maar nerveus van en gaat steeds meer fouten maken. Doet hij iets goed -wat dan ook- prijs hem dan, met belonen (prijzen) bereikt u tien maal zoveel als met straffen. Een hond is van nature geneigd gehoorzaam te zijn, u hoeft hem alleen maar te sturen. Is de "zonde" erg groot, grijp hem in zijn nekvel, ook bij janken en ander protest, en leid hem meteen af, noem altijd eerst zijn naam en zeg dan Foei of Nee. Afleiden is een van de beste methoden om zijn aandacht te krijgen.

undefinedLaat de hond nooit met u mee snoepen, hij vindt het heerlijk maar zet hem bijvoorbeeld onder het eten in de bench. U voorkomt hiermee dat uw hond een bedelaar wordt. Een van de ergste dingen die u uw hond kunt aandoen, is traplopen of het spelen op gladde ondergronden, zoals zeil, plavuizen en parket, het is zeer slecht voor de vorming van de botten. Bedek uw gladde vloer voor minimaal een jaar, u zult het uzelf nooit vergeven wanneer er door een te gladde ondergrond ernstige blessures ontstaan.

Laat uw hond het eerste halfjaar niet langer dan 15 minuten uit, u zult merken dat dit lang genoeg is. Loopt u langer, ontwikkelt het hondje een 'sporthart' en zal steeds moeilijker te bevredigen zijn, met als gevolg dat hij erg druk of nerveus zal worden. Laat de pup meteen aan de riem lopen, dit zal niet altijd meevallen maar laat u zich hierdoor niet van de wijs brengen. Probeer hem te laten wennen en zorg ervoor dat hij niet te veel trekt. Wees in alles consequent, de hond moet goed weten waar hij aan toe is. Wat vandaag niet mag, mag morgen ook niet. Het is belangrijk dat uw hond vertrouwen in u krijgt, maar u moet ook uw hond vertrouwen.